In Romania 80% din pretul apei utilizate este reprezentat de consumul energiei a motopompelor. [i] infrastructura invechita si costurile ridicate cu consumul de energie eléctrica, fac ca majoritatea sistemelor de irigatii din Romania sa fie subutilizate. O solutie gasita de autoritatile romane este ca infrastructura secundara de irigatii sa fie trecuta in proprietate privata, modernizand-o cu investitii din fondurile europene nerabmursabile.
In perioada 2016-2020 sunt prevazute peste un miliard de euro investitii in acest sens.[ii]Rata sprijinului public nerambursabil oferit de Guvern este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu poate depasi 1.000.000 euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune si 1.500.000 euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare.
Investitii de 9 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va investí peste 9 milioane de euro[iii] in reabilitarea infrastructurii de irigatii din judetul Braila si Ialomita, dar si a trei statii de repompare si a sapte canale de distributie a apei. Aceasta masura vine in contextul schimbarilor climatice si a episoadelor de pesta africana porcina, unde animalele moarte au fost gasite in apele celor doua judete, compromitand intreg sistemul de irigatii, si asa destul de invechit. Despre importanta tratarii apei uzate am scris si in acest articol (link articol MATEK).
Investitiile sunt mai mult decat asteptate, cu atat mai mult cu cat in 2018, Romania a avut o productie de 19 milioane de tone de porumb, cea mai mare de acest fel din istoria tarii. Tot in 2018, recolta de cereale a fost de peste 31,8 milioane tone, tara noastra ocupand primul loc in UE. De aceea se doreste incurajarea acestor investitii.
Irigarea in Romania, o aventura pe bani multi
Asa cum declara si Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea[iv], “schimbarile climatice sunt o realitate si nu o fictiune”, iar asta o resimte intreaga omenire. In Romania, temperaturile sunt sunt cu 10 grade mai mari decat normalul perioadei. Vantul face si el ca ogoarele sa devina incet dar sigur un desert. Mai bine de 20% din recolta de grau este deja compromisa, ceea ce duce la scumpiri ale produselor de panificatie.[v] In Galati s-a inceput irigarea din 15 martie, mai devreme decat era planificat.
Ovidiu Tanasache, agricultor din judetul Galati: „Am inceput sa irigam de la 15 martie. Dati-va seama, daca vom iriga sase luni de acum incolo! Cred ca nu vom lua pe produs cat vom da pe sistemul de irigat si energia consumata.”[vi]
Anul trecut, in Alba, din august pana in octombrie, precipitatiile au lipsit cu desavarsire, ceea ce conduce la cresterea consumului de energie.
Statisticile meteorologilor arata ca in ultimul an, seceta a cuprins sudul, estul si sud-estul tarii, totul pe fondul lipsei precipitatiilor din anii anteriori.
Nici in Dobrogea lucrurile nu stau altfel. Ploile din ultímele sase luni au adus precipitatii sub 30 litri/m2, in conditiile in care erau nevoie de 100 litri. Viticultura sufera si ea din lipsa precipitatiilor. Murfatlar se asteapta la un an de pierderi.
Daca in Romania lucrurile nu sunt roz deloc, in afara, undeva in America, viticultura a gasit noi solutii economice de a-si creste recoltele. Solutia consta in grupuri de pompare fluide Grundfos.
Solutii pompare pentru viticultura
Parte a Noii Lumi a vinului, California este cunoscuta pentru traditia ei vitivinicola fondata in secolul al XVIII-lea de catre misionarii spanioli si adusa pe culmile gloriei in secolul al XX-lea, de Robert Mondavi, urmasul unei familii de imigranti italieni.[vii]
Astazi, pe dealurile din Santa Rita, California, ploaia nu este un oaspete asteptat prea des. Ultima ei vizita a fost undeva in iunie 2010, isi aminteste Peter Work, co-proprietar al vitei de vie Ampelos langa Buellton, Santa Barbara. “Avem sase luni ale anului in care nu ploua. Nu este ca si cum nu ploua prea mult, ci nu ploua deloc”.[viii]
Totusi, in aceste conditii, a reusit sa isi creasca afacerea si asta datorita irigatiilor. Zona in care este amplasata vita de vie este spectaculoasa in sine, oferind conditii uimitoare de crestere pentru ca sustin dezvoltarea lenta a strugurilor si a parfumurilor acestora.
La nivelul radacinii, la 46.000 de plante Ampelos (vita de vie), Peter are nevoie de 500.000 de litri de apa pe saptamana. Podgoria obtine acest lucru dintr-un acvifer subteran (la de 50 metri), din care apa este adusa la suprafata cu o pompa submersibila Grundfos SP.
“Fara pompa noastra si fantana de aici, nu am fi putut avea ferma aici.Este absolut important pentru noi ca pompa sa functioneze la parametri normali, oricand avem nevoie de ea, de la patru pana la cinci zile pe saptamana” spune Peter.
Este vital pentru Ampelos sa funtioneze intr-un mod sigur si durabil. A fost prima fabrica de vinuri din SUA care a castigat toate cele trei certificari: Sustainability in Practice in 2008 si Sustainability in Practice in 2008 and Organic and Biodynamic in 2009.
Sistemul de irigare include si sprinklerele pentru vita de vie si asta datorita faptului ca isi doresc sa elimine riscurile unor erori omesnesti, cum ar fi irigarea defectuoasa:
“Cel mai important lucru pentru mine in obtinerea acestor plante irigate este ca sistemul functioneaza si este de incredere”, spune Peter Work. “Nu ma trezesc dimineata ingrijorandu-ma, stiu doar ca irigarea functioneaza perfect. Pentru asta ai nevoie de un sistem bun de irigare si de pompa potrivita acolo. ”
[i] https://www.finantariagricole.ro/ziar/s-a-dat-startul-oficial-al-reabilitarii-infrastructurii-de-irigatii/
[ii] https://www.jurnalistii.ro/statul-aloca-o-suma-colosala-pentru-irigarea-romaniei-investitii-noi-in-braila-si-ialomita/
[iii]https://www.stiripesurse.ro/ministerul-agriculturii-investe-te-9-milioane-de-euro-pentru-reabilitarea-infrastructurii-de-irigatii-din-braila-i-ialomi-a-dar-i-in-alte-proiecte-agricole_1336216.html
[iv]https://www.economica.net/daea-vom-ajunge-la-70-de-santiere-in-sistemul-de-irigatii-in-toata-tara_165486.html#n
[v]https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/seceta-transforma-ogoarele-in-desert-produsele-care-se-vor-scumpi-din-aceasta-cauza.html
[vi]https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/seceta-transforma-ogoarele-in-desert-produsele-care-se-vor-scumpi-din-aceasta-cauza.html
[vii]http://horeca.ro/despre-noi/55-revista/drink/535-california-un-paradis-viticol.html
[viii]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ImqCjB-b6d8