Despre rolul grupurilor de pompare astazi, de Ziua Internatioana a Pamantului Lasă un comentariu

Momentul Samsung al apei
Astazi este Ziua Internatioanala a Pamantului si m-am gandit putin la grupurile de pompare fluide si rolul acestora extrem de important. Stiai ca toata apa de pe glob a ajuns in comete si asteroizi acum mult timp intre 4,5 miliarde si 3,8 miliarde de ani in urma?[i] Dupa molecula de hidrogen, cea de apa este a doua cea mai raspandita din lume?[ii] Dar stiai si ca desi populatia lumii continua sa creasca, totusi resursele de apa sunt aceleasi (adica avem aceeasi cantitate de apa ca primul homo sapiens)? De aceea, in unele regiuni ale lumii, oamenii sunt nevoiti sa bea apa din surse nesigure, ceea ce transforma acele zone in focaruri de boli[iii]. 5 milioane de oameni, majoritatea dintre ei copii, mor anual din cauza apei nepotabile. Vorba aceea, it’s a fact.

Stiai si despre disponibilitatea apei pe Pamant?

1% este apa disponibila pentru utilizare
70% este in ghetari
30% este disponibila sub forma de apa subterana sau provine din lacuri si cursuri de apa
Sau ca alimentele pe care le mancam au folosit cantitati impresionante de apa pentru a fi create[iv]?

1 hamburger = 4000 litri
4 litri de apa = 3800 litri
1 felie de paine = 3.8 litri

E timpul pentru momentul Samsung al apei

Nu este usor sa gestionezi afaceri legate de apa, fie ca vorbim de irigatii, tratarea apei, apa uzata, stingere incendii, folosire in domeniul industrial, rezidential etc. Scurgerile si problemele pe care le vedem si in mass media vin la pachet cu numeroase probleme operationale, lucrari de refacere costisitoare, care la un momendat afecteaza iremediabil si reputatia. Si totusi clientii se asteapta la servicii impecabile. Si asa este si firesc deoarece impulsioneaza companiile sa caute intr-un mod activ si inteligent cele mai bune solutii de pompare fluide si cele mai noi grupuri de pompare pentru a reduce pierderile si a satisface nevoile clientilor.

Stim si problemele infrastructurii invechite, a neinformarii celor ce cumpara grupuri de pompare, dar poate ca e timpul pentru un moment Samsung, ca atunci cand in 2009 compania introducea pentru prima oara cuvantul „smartphone”, dupa multe inovatii. Reintorcandu-ne la apa, pompele de apa si gestionarea ei sunt un inceput J

Momente grele pentru toate industriile

O abordare „inteligenta” a fost de mult timp pe lista de dorinte a fiecarei industrii si a tuturor guvernelor, devenind imperios necesara cu fiecare zi care trece. Pe masura ce numarul oamenilor creste in intreaga lume, cerintele tot mai mari pentru infrastructura de apa si schimbarile climatice cresc incidenta unor fenomene meteorologice extreme precum seceta, iar atunci abordarile inteligente vis a vis de apa vor deveni si mai presante.

De exemplu, in Romania, mai avem 2 anotimpuri[v], tendinta fiind ca vara sa fie mai lunga. Da, ai ghicit, se incalzeste din ce in ce mai mult, ceea ce face ca seceta sa devina o parte din viata noastra. Acest lucru obliga fermierii sa isi ia toate masurile de siguranta, de la grupuri de pompare adecvate pana la sisteme de sprinklere acolo unde trebuie sa ofere o cantitate egala de apa pe suprafata terenului. Uniunea Europeana a creat un program special pentru a acorda fonduri europene celor care fac investitii in sistemul de irigatii. In acest articol am discutat mai mult subiectul (link articol)

Cat despre mediul urban, consumul de apa este la fel de insemnat. Un bloc cu aproximativ 40 de apartamente cu robinete care pierd cate o picatura pe secunda si cu vase WC care pierd un fir de apa de doar 1mm timp de 10 secunde, ajunge la o pierdere de 282,2 m3/luna[vi].

Un grup de pompare fluide te poate ajuta sa reduci din consumul. Daca in alte state s-a putut, de ce un se poate si la noi?

Un raport din 2017[vii] arata ca Emiratele Arabe Unite au un consum de 550 litri pe zi pe cap de locuitor, unul dintre cel mai mari consumuri. In prezent, statele se confrunta cu provocari uriase – de la lipsa rezervoarelor subterane de apa (apa aici se produce prin desalinizare termica), la costul ridicat de producere a apei potabile, reutilizarea apei, colectarea ei catre mediul urban etc. Pe langa programele sale de educare si informare a tinerilor, guvernul investeste in tehnologii care sa ii ajute in acest sens.

Este nevoie de o schimbare inteligenta, mult mai radicala, durabila. Un moment Samsung si pentru Romania.

Ce inseamna „inteligent” acum?

Inteligent inseamna grupuri de pompare de ultima generatie care ajuta in diverse domenii cum ar fi cel industrial, rezidential, al stingerii incendiilor, al repomparii apei uzate si pentru sistemele de irigatii.Solutii tehnice trebuie sa vina la pachet si cu un cost optim, iar noi am inteles asta. Am vazut de-a lungul timpului si nevoia de consultanta in acest domeniu, deoarece nu se stie intotdeauna ce grup de pompare trebuie ales. Atunci cand doresti sa achizitionezi un sistem pentru fluide e bine sa ai in calcul urmatoarele idei[viii]:

Debitul pompei este un criteriu foarte important deoarece prin intermediul acestuia poate fi aflat timpul necesar eliminarii apei. Avand in vedere acest lucru recomand achizitionarea unei model cu un debit cat mai mare.
In stransa legatura cu debitul se afla presiunea, un alt criteriu important. La fel ca si in cazul debitului si presiunea trebuie sa fie cat mai mare.
In cazul in care pompa de apa sau grupul achizitionat va fi utilizat foarte des, consumul de energie reprezinta un criteriu ce trebuie avut in vedere in momentul achizitionarii unei astfel de pompe. In acest sens recomand alegerea celor mai recente modele deoarece acestea au un consum redus de energie.

Te invit sa vezi portofoliul nostru si nu ezita sa intrebi daca ai nevoie de mai multe informatii.

[i] http://sdsu-physics.org/assets/PDFs/origins_water.pdf

[ii] http://www1.lsbu.ac.uk/water/

[iii] http://www.apc-romania.ro/ro/i-ziua-mondiala-a-apei/NDUzLTA.html

[iv] http://atlas-geografic.net/curiozitati-apa/

[v] https://observator.tv/vremea/prognoza-meteo-anului-2019-280305.html

[vi] https://www.apanovabucuresti.ro/despre-ap-i-canalizare/despre-apa-pe-care-o-bem/consumul-apei/consumul-de-ap-n-cifre/

[vii] https://www.export.gov/article?id=United-Arab-Emirates-Water

[viii] http://solutiipomparefluide.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut